Offra fem minuter, spara många timmar!

Jag har under en period provat en lösenords- och formulärhanterare som verkar vara riktigt bra och säker, trots att den fortfarande är under utveckling. Namnet är LastPass.com och det syftar på att huvudlösenordet är det sista lösenord du någonsin behöver komma ihåg!

Vad gör programmet då?

 • Du kan tryggt generera starka, säkra, komplicerade lösenord med vetskapen att LastPass kommer ihåg dem åt dig. Själv behöver du bara minnas ett enda…
 • Du loggar in på dina favoritsidor med ett enda klick. [VIDEO] (Ny flik)
 • Du fyller i formulär på en sekund, utan att behöva ta fram plånboken och t.e.x. kolla vilket kreditkortsnummer du har. [VIDEO] (Ny flik)
 • Du kommer åt och kan hantera dina uppgifter från vilken dator som helst.
 • Du kan dela login med vänner och även dela deras.
 • Alla lösenord krypteras lokalt på din PC, Mac eller mobila enhet, men kan även kommas åt on-line via ditt huvudlösenord, vilket bara DU känner till.
 • Både Windows, Mac och Linux stöds, samt Symbian, Blackberry, iPhone, Android och Windows Phone.

Kompakt vertygsfält

(Kompakt verktygsfält)

LastPass.com har stöd för och kan fånga in lösenord från många fler olika inloggningssystem än vad som normalt finns i webbläsarnas inbyggda hanterares kompetens. Det är dessutom både enklare och säkrare.

Tack vare webbintegreringen via en webbläsar-plugin (se bilden ovan), kan du komma åt dina lösenord ifrån i stort sett vilken dator som helst. Du kan t.o.m. köra det som portabelt program från en USB-sticka.

Krypteringen som används är AES-256. Ditt användarnamn och lösenord hashas och saltas med SHA-256. Detta skickas sedan till LastPass.com, som ”låser upp ditt valv” med sparade lösenord, formulär och sajter.

Hur kommer jag igång?
Börja med att surfa in på https://lastpass.com/ och ladda ned programmet. Spara det på datorn och starta installationen.

Man hamnar genast i en guide, där man får ange inställningarna man vill använda. Proceduren är kort och bra.
Man får:

 1. Välja vilken webbläsare man vill installera tillägget för. (IE, FF, Chrome, Safari)
 2. Skapa ett konto på LastPass.com, inklusive Huvudlösenordet.
 3. Importera sina osäkra webbläsardata, såsom användarnamn och lösenord på diverse sajter, med möjligheten att skippa vissa sidor från import.
 4. Säkra datorn – radera alla importerade data så att de inte går att återskapa, även där med möjligheten att hoppa över vissa.
 5. Slutligen erbjuds man att skapa en eller flera formulärprofiler att använda i olika sammanhang, samt att välja ifall man vill ha LastPass.com som startsida i webbläsaren.

Varje gång du besöker en sida med ett sparat lösenord erbjuds du Automatisk ifyllning av dina uppgifter, Automatisk inloggning, eller Ingetdera. Du väljer själv för varje enskild sida.

Lösenordsgeneratorn i LastPass.com

Lösenordsgeneratorn i LastPass.com

Har du inte varit på sidan tidigare erbjuds du att skapa ett starkt, säkert lösenord med upp till 100 tecken.

Versaler, gemener, siffror och specialtecken, bocka för de du vill använda samt hur många tecken som ska ingå i lösenordet och klicka ‘Generera’. När du är nöjd, klickar du Acceptera och ordet fylls i automatiskt.

Efter utförd registrering tillfrågas du om LastPass ska spara lösenordet.?

För att komma åt dina uppgifter från en annan dator behöver du bara logga in till https://lastpass.com/ och ange din E-postadress och ditt Huvudlösenord. Sedan kan du lägga till, ta bort, redigera eller t.o.m. dela dina favoritsajter och lösenord med vänner eller kollegor.

Programmet är översatt till svenska av artikelförfattaren, som starkt rekommenderar programmet för sin enkelhet och säkerhet.

Följ utvecklingsarbetet på deras Blogg.
Följ dem även på twitter.


Mina Blandade Infall -  Datornörd, bl. a. med stort fotointresse...


Kommentering avstängd - äldre än 14 dagar.