Länsrätten hävde kontantstoppet på bussarna

Länsrätten i Göteborg hävde i fredags den 5/6 Arbetsmiljöverkets lagda förbud mot kontanthantering ombord på Swebus bussar under kvällstid, i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet. Beslutet träder i kraft idag, fredagen den 12/6 2009.

Motiveringen var att Västtrafik och Swebus förlorar för mycket pengar i förhållande till vad man vinner i chaufförernas säkerhet enligt den s.k. ”Proportionalitetsprincipen”. Att ett totalt kontantstopp kommer att införas den 1/12 2009 bidrog också till beslutet.

I klartext innebär detta faktiskt att man sätter ett pris i kronor och ören på chaufförernas liv och hälsa! Det får en att undra hur mycket eller litet ett människoliv (i värsta fall) kostar…

Naturligtvis har det i vissa fall varit besvärligt för en del passagerare att veta på vilka bussar man kan betala ombord och vilka man inte kan göra det på. Swebus är ju inte ensamma om att trafikera orterna i fråga.
Däremot kommer detta troligen att uppfattas som rörigt av våra kära passagerare eftersom man först har kunnat betala ombord, sedan inte, sedan kan man i sex månader och sedan kan man inte igen.

Upphävandet av kontantstoppet gäller endast för försäljning av enkelbiljetter och laddningar av kontodelen av Västtrafikkortet – INTE områdesladdningar. De senare kan endast laddas på Kundtjänst/Tidpunkten och fasta försäljningsställen, samt på tresiffriga linjer och Expressbussarna.

Läs Länsrättens dom HÄR [PDF 5,51 MB] (Om dokumentet inte öppnas automatiskt kan du högerklicka på länken och välja ”Spara som…”)


Mina Blandade Infall -  Datornörd, bl. a. med stort fotointresse...


Kommentering avstängd - äldre än 14 dagar.