Gratis verktyg mot kritisk sårbarhet i Windows [Uppdaterat]

[UPPPDATERAT] Microsoft har meddelat att man släpper en s.k. ”Out-of-band”-uppdatering på måndag 2/8. När den blir tillgänglig, glöm inte att avinstallera gratisverktyget i artikeln innan uppdateringen installeras! [/UPPDATERAT]

Windows senaste kritiska sårbarhet, nämligen den som berör sättet på vilket Windows behandlar genvägar, (the Shortcut Exploit), och som ger angripare möjlighet att köra kod på datorn även om man bara pluggar in ett USB-minne, har sporrat antivirusföretaget Sophos att utveckla ett verktyg för att förhindra detta.

Sårbarheten förknippades mest med Stuxnet-masken men även Win32/Vobfus och W32/Chymine, det senare är en s.k. ”Trojan dropper” som hämtar och installerar trojaner på datorn, samt har en ”keylogger”-funktion som t.ex. knycker lösenord när man skriver in dem, har nu identifierats som program som utnyttjar sårbarheten.

Det bästa med detta nya gratisverktyg som kan laddas ned här är att det fungerar ihop med redan existerande antivirusprogram på datorn, så att inga konflikter uppstår mellan dessa. Dessutom kan man avinstallera det när Microsoft väl släpper en uppdatering som behandlar sårbarheten.

Följande film beskriver problemet och visar hur det nya gratisverktyget fungerar:


Mina Blandade Infall -  Datornörd, bl. a. med stort fotointresse...